Stopp i toan

 

Efter ett toabesök kan vattnet i toalettstolen plötsligt stiga och panikkänslan infinner sig. Det verkar vara stopp i toan! Ta det lugnt, i denna artikel delar vi på SVEFAB med oss av de bästa tipsen för att få loss stoppet i ditt avlopp. Förmodligen har stoppet orsakats av för mycket toalettpapper och avföring, eller att något föremål har fastnat som inte hör hemma i toaletten som t.ex. bindor.

Prova vaskrensare och hälla vatten från hög höjd

Prova först att spola ett par gånger med jämna mellanrum och se om vattnet långsamt sjunker undan. Om det inte löser problemet, använd en vaskrensare och pumpa ett par gånger för att skapa vakuum och lösa upp stoppet.

Du kan också fylla en 10 liters hink med vatten och hälla från hög höjd ner i toastolen för att öka trycket. Försök att sikta på kröken, det är där trycket behöver vara som mest för att stoppet ska släppa. Kom ihåg att ha tålamod och att inte ge upp för tidigt.

Fler tips för att lösa upp stopp i avloppet för toaletten

  • Rensband (kallas även rensfjäder) kan du hitta på de flesta byggvaruhus och är bra att ha om det skulle bli stopp i avloppet i toaletten. För ner rensbandet i toan och tryck ned den tills den inte går längre. Därefter behöver du trycka rensbandet fram och tillbaka tills stoppet löser upp sig. Var försiktig så du inte skadar porslinet.
  • Använd inte bikarbonat eller andra hushållskemikalier det ökar risken för explosion och frätskador på både människor och rörledningar.
  • Enzymborttagande medel används för att bryta ner organiskt material i t.ex. septiska tankar. Medlet finns att köpa på byggvaruhus, men är det exempelvis en leksaksbil av plast som har fastnat i avloppet så detta inte en optimal metod.

Så kan du undvika att få stopp i toan

Kom ihåg att toaletter endast är till för avföring och toalettpapper. För att slippa problem med avloppet är det viktigt att komma ihåg att inte spola ner föremål som inte hör hemma i toaletten, såsom: 

  • pappershanddukar
  • hår
  • bindor
  • tops
  • kattsand.

Ska toaletten inte användas under en längre period som semester är det bra att göra en extra spolning så allt i rören flyttas ut till stammen.

SVEFAB – fastighetsförvaltning som du kan lita på

Vi erbjuder trygg och proffsig förvaltning för BRF:er och fastighetsägare i Storstockholm och Mälardalen. Hos oss hittar du t.ex. driftjour för fastighetsägare och driftjour för bostadsrättsföreningar om inget annat hjälper. Välkommen!