Automatsäkring går inte att återställa

En dvärgbrytare, eller automatsäkring, som den även kallas har ofta ersatt de äldre proppskåpen. Problemet med porslinssäkringar/diazedsäkringar är att de måste bytas ut medan automatsäkringen kan återställas direkt genom att trycka på en brytare. Det man gör är att man återställer en så kallad vippa som fallit ned, och den återställs genom att man för den uppåt.

Vad gör jag om automatsäkringen inte går att återställa?

Om du har elektronik hemma som har “smällt” och slutat fungera så är det en kortslutning. Antingen så är det kortslutning eller fel på den elektroniska apparaten i fråga, eller så är det fel på dvärgbrytaren.
Titta i elskåpet och koppla ur allting i den berörda gruppen och prova att återställa brytaren igen. Om det ändå inte fungerar att återställa dvärgbrytaren så är den trasig och då behöver du kontakta en elektriker.

Prova att felsöka på egen hand

I närheten av elcentralen skall det finnas ett schema där du kan se vilken säkring som gäller för vilken del av bostaden det vill säga vilket rum, belysning, vitvara etc.

Detta gör att du kan felsöka på egen hand och på så vis avhjälpa felet om strömmen har gått.
Löser säkringen ofta ut? Då kan det vara installationsfel eller att någon apparat är skadad, alternativt överbelastad.

Hur byter jag dvärgbrytare (automatsäkring)?

Har du provat allt som går, och det går ändå inte att återställa dvärgbrytaren? Då kan det vara dags att byta ut den. Om dvärgbrytaren behöver bytas ut skall du kontakta en elektriker, eftersom du inte skall byta denna på egen hand.

Behöver du hjälp med din automatsäkring är du varmt välkommen att kontakta oss på SVEFAB!

Vill ni veta mer? Kontakta oss!

Skicka offertförfrågan Se kontaktinformation