Frågor & svar
Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar på vardagliga bekymmer som vi ofta kontaktas om av våra kunder.
Om Svefab
Vilka tjänster utför vi?
Vi på SVEFAB kan hjälpa er med en heltäckande tjänst eller enbart utvalda delar så som fastighetsskötsel, OVK, driftteknik, jour, elservice, markskötsel, snöröjning, lokalvård, ekonomisk förvaltning etc. Klicka här för att läsa mer om vårt tjänsteutbud.
Hur anmäler man ett fel i sin fastighet/bostad?
För att göra en felanmälan kan man antingen ringa till vår kundservice på 020 544 022, maila dem via info@svefab.com eller göra en felanmälan via hemsidan.
Våra öppettider
Vi har öppet helgfria vardagar kl.07.00-16.00. Utanför ordinarie arbetstid finns vår jour tillgänglig för akuta ärenden. Jouren når ni på tel.020 544 022.
Var finns vi?
Vårt huvudkontor är beläget i Täby och vi har även ett platskontor i Arlandastad, samt mindre lokaler runt om i Mälardalen.
Ekonomisk förvaltning
Var hittar jag OCR-nr på avin?
Som betalningsreferens anger du fakturanumret, som står längst upp på din avi samt längst ned på avin på inbetalningskortet.
Vad är en överlåtelseavgift?
Vid en försäljning och gåva av hela eller delar av bostadsrätten tas en överlåtelseavgift ut som är reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Avgiften ska kompensera bostadsrättsföreningen för de administrativa kostnader som uppstår i samband med en överlåtelse. Denna brukar vara satt till 2,5 procent av prisbasbeloppet. Föreningens stadgar avgör vem som betalar avgiften; köparen, säljaren eller solidariskt betalningsansvar av både köpare och säljare (i detta fall aviseras säljaren avgiften). Avgiften aviseras i samband med att lägenheten tillträds.
Vad är pantsättningsavgift?
Vid pantsättning av bostadsrätt får det enligt bostadsrättsföreningens stadgar uttas en avgift av bostadsrättsinnehavaren. Avgiften tas ut för nya pantsättningar och omplaceringar av befintliga lån. Pantsättningsavgiften debiteras på nästkommande kvartalsavi. Notera att det är en avgift per lån, därmed kan du få flera pantsättningsavgifter beroende på hur ditt lån är strukturerat. Beloppet skiljer sig åt mellan olika föreningar men det vanligaste är att att pantsättaren betalar en pantsättningsavgift på 1 procent av gällande prisbasbelopp.
Hyra ut i andra hand
När du önskar hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du alltid inhämta ett godkännande av din hyresvärd/bostadsrättsförening. Det är du som är bostadsrättshavare eller innehavare av förstahandskontraktet som ansvarar för lägenheten, dess skick och betalning av hyra/avgift under uthyrningsperioden. Bostadsrättsföreningar har utifrån sina stadgar i vissa fall rätt att ta ut en avgift med anledning av en andrahandsupplåtelse. För att du ska veta vad som gäller för just din lägenhet hänvisar vi dig till din förenings stadgar.
Vem bestämmer avgiften?
Styrelsen i din bostadsrättsförening fastställer avgiften så att de sammanlagda avgifterna ger förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomi i föreningen.
När skickas avgifts- och hyresavier ut?
Avierna skickas som standard ut för ett kalenderkvartal åt gången. Detta görs i mitten av månaden innan respektive kvartal. Detta gäller även för dig som har e-faktura.
Vad ska jag göra om jag saknar avier för att betala avgift/hyra?
Kontakta SVEFAB på info@svefab.com så skickar vi nya avier till dig per post eller e-post. Det går även att logga in på phmdigital.se med BankID för att hämta en kopia på avin och se mer information om ditt medlemskap.
Hur anmäler jag e-faktura och hur funkar det?
E-faktura anmäler du via din Internetbank. Precis som vid pappersfaktura aviserar vi per kalenderkvartal. E-fakturorna skickas till din Internetbank där du godkänner dem för betalning. En del banker har även en funktion för automatisk betalning av e-faktura. Kontakta din bank för mer information.
Om du anmäler dig för e-faktura skickar vi avin för din avgift eller hyra elektroniskt till din Internetbank. Det enda du behöver göra är att godkänna betalningen. Logga in på din Internetbank för att ansluta dig till e-faktura. På din Internetbank söker du upp Svealands Fastighetsteknik AB som mottagare och anger ditt personnummer och namn. Om du ska betala fakturor där någon annan står som fakturamottagare anger du fakturamottagarens personnummer i fältet ”Alternativt personnummer”. Tillvägagångssättet skiljer sig något beroende på vilken bank du har och vi rekommenderar dig att kontakta din bank om du har frågor kring din anmälan. Efter det att du anmält dig till e-faktura kommer det att börja gälla från och med nästa kvartals avisering, vilket vanligtvis sker cirka en vecka in i månaderna mars, juni, september och december.
Hur anmäler jag autogiro och hur funkar det?
Autogiro kan du anmäla via din Internetbank, alternativt genom att fylla i blanketten ”Autogiroanmälan”. Kontakta info@svefab.com för att tillhandahålla denna.
Blanketten skickar du till:
Svealands Fastighetsteknik AB (SVEFAB)
Box 2903
187 29 Täby
Betalning med autogiro startar efter att vi har bekräftat mottagandet och registreringen av medgivande antingen via e-post eller utskick av avier som specificerar betalning via autogiro. Autogirot dras på aviernas förfallodag, vilket är den sista vardagen i månaden.
Varför har inte mitt autogiro dragits?
Autogiro dras på avins förfallodag, vilket är den sista vardagen i månaden. Det görs en täckningskontroll tidigt på betalningsdagens morgon och därför måste det finnas tillräckligt med pengar på kontot redan dagen före förfallodatumet. Saknar du tillräckligt saldo vid kontrollen kommer ingen dragning att ske. Om dragning inte går igenom kommer det ske tre omförsök och saknar du tillräckligt saldo vid samtliga tillfällen så måste avin betalas manuellt. Har pengarna inte dragits trots att du har pengar på kontot ber vi er vända er till er bank.
Hur får jag ett lägenhetsutdrag/en mäklarbild?
Kontakta SVEFAB via info@svefab.com.
Hur går jag tillväga om jag vill hyra ut min lägenhet i andra hand?
Du fyller i blanketten ”Ansökan om uthyrning av bostadsrätt i andra hand” och lämnar denna till oss eller föreningens styrelse. För vissa föreningar har vi fullmakt att besluta om andrahandsuthyrningar, i andra fall är det föreningens styrelse som beslutar om lägenheten får hyras ut i andra hand.
Teknisk förvaltning
Varför bör man ta hjälp av en fastighetsförvaltare?
Att äga en fastighet innebär mycket jobb och det finns oftast inte tid till att fördjupa sig i varje detalj, utan det ska bara fungera. Med hjälp av en kunnig fastighetsförvaltare får ni bland annat någon som gör regelbundna ronderingar i er fastighet. Fastighetsteknikern kontrollerar vad som behöver göras och ser till att det blir gjort. Händer det något mellan besöken kontaktar ni bara vår felanmälan eller jour, så får ni snabb hjälp. För att göra en felanmälan kan man antingen ringa till vår kundservice på 020 544 022, maila dem via info@svefab.com eller gå in och göra en felanmälan via hemsidan. Utanför ordinarie arbetstid finns vår jour tillgänglig för akuta ärenden. Jouren når ni på tel.020 544 022.
Ifall jag vill ha hjälp med att byta en blandare, kan jag beställa arbetet hos er?
Ja, bor du i en förening/fastighet som SVEFAB förvaltar så kan vi absolut hjälpa till med detta. Ring vår kundservice
på 020 544 022, maila dem via info@svefab.com eller lägg själv upp ett ärende via hemsidan. Ärendet går sedan vidare till fastighetstekniker för tidsbokning och kostnadsförslag.
Rotavdrag
Om du vill veta hur ROT-avdrag fungerar, läs mer på Skatteverkets hemsida.
Vem skall betala, bostadsrättsföreningen eller den boende?
Alla hantverksarbeten som görs i din bostad skall vanligtvis betalas av bostadsägaren. För mer information om vad som gäller i just din bostadsrättsförening vänligen läs föreningens stadgar.
Vad kan jag göra för att minska energikostnaderna hemma?
Miljötips i köket
- Använd vattenkokare istället för spisen när du kokar vatten. Vid användning av kastrull, sätt på locket.
- Lämna inte köksfläkten på i onödan.
- Ha inte kallare än +6°C i kylen och -18°C i frysen. Frosta av regelbundet och dammsug bakom kyl och frys med jämna mellanrum.
- Håll koll på energiförbrukningen när du köper nya vitvaror och hushållsmaskiner. Välj alltid bästa energiklass.
- Diska inte under rinnande vatten, använd i stället balja vid handdisk. Fyll alltid maskinen vid maskindisk.
Miljötips i badrummet och tvättstuga
- Ta snabba duschar i stället för att bada i kar. Ställ exempelvis en äggklocka som håller koll på tiden.
- Byt kranar och duschmunstycke till snålspolande varianter.
- Kör endast fulla tvättmaskiner. Hoppa över förtvätt och använd sparprogram.
- Häng upp tvätten och låt den lufttorka i stället för att tumla.
- Åtgärda läckande kranar och rinnande toalettstolar. Ur en läckande kran rinner cirka 80 liter vatten per dygn.
- Golvvärme drar mycket energi, ställ den därför på en rimlig temperatur och stäng av den när badrummet inte används.
Miljötips i sovrummet
- Du kan ha lägre temperatur i utrymmen där du sover. 18°C är lagom för sovrummet. Sänk även värmen när du inte är hemma.
- Dra för rullgardin och/eller persienner på natten för att behålla värmen i rummet.
- Släck i rum där ingen vistas för tillfället.
Miljötips i vardagsrummet
- 20°C är en lagom rumstemperatur. Sänk värmen när du är borta under en längre period. Genom att sänka din inomhustemperatur sparar du cirka 5 procent i energianvändning för varje sänkt grad.
- Dra ur sladden till telefonladdaren när den inte används. Detta är bra även ur brandsynpunkt.
- Dra ur sladden till TV och dator när de inte används. Apparater på standby-läge är stora energitjuvar.
- Infravärme på balkongen slukar energi, använd därför detta sparsamt och endast när ni vistas på balkongen.
- Möblera energisnålt, inga möbler eller gardiner framför element.
- Vädra snabbt, gärna med korsdrag.
- Minska ventilationen på vintern, men stäng inte av den helt.
- Täta dragiga fönster och dörrar.
Några fler energispartips
- Köp ekologiskt. Har man inte möjlighet att köpa allt ekologiskt så kan man välja ut några varor exempelvis kaffe och bananer som annars är hårt besprutade.
- Byt glödlampor till LED-lampor och släck i de rum du inte vistas i för tillfället.
- Tacka nej till småpåsar när du handlar och samla alla inköp i samma påse.
- Dra ut din batteriladdare, mobilladdare och transformatorer när de inte används eller koppla apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare. Standby-förlusten för en laddare är upp till 50 kWh/per år.