Rensa avloppet i köket

 

Har du fått stopp i vasken?

När vattnet inte rinner ned i diskhon beror det oftast på fettbeläggningar i avloppsröret. Fett och matrester från tallrikar som blir varmt av vatten brukar rinna ned i avloppet och försvinna. Men väl där nere sjunker vattnets temperatur och fettet stelnar och vips har ett stopp uppstått. SVEFAB guidar dig till hur du får bort stopp i vasken.

Hur rensar jag köksavloppet?

Prova att använda en vaskrensare. Tryck fast den över avloppshålet i diskhon och fyll diskhon till hälften med vatten. Pumpa upp och ner för att försöka få proppen att lossna av sugkraften. Om det inte löser problemet kan du rengöra vattenlåset. Det sitter under diskhon och är den böjda delen av röret som är utformad för att hålla en liten mängd vatten. Såhär gör du:

  • Öppna köksluckorna under diskhon, du bör då se vattenlåset som många gånger är lite större än själva röret.
  • Avlägsna vattenlåset med skruvmejsel och/eller skiftnyckel.
  • När detta är gjort kan du försiktigt skruva bort vattenlåset och rensa bort eventuell smuts som befinner sig där. Spola inte ner det i avloppet igen utan släng det i soporna.
  • Sätt sedan tillbaka vattenlåset och testa att öppna kranen för att se om stoppet har lossnat.

Kom ihåg att inte spola av vattenlåset i diskhon, då kan du få allt vatten på golvet. Om stoppet inte sitter i vattenlåset kan du försöka rengöra röret som sitter under med exempelvis en rensfjäder (går att köpa på de flesta byggvaruhus).

Så förebygger du stopp i avloppet i köket

För att bäst förebygga stopp i avloppet i köket är det viktigt att matrester, olja och fett inte sköljs ned i avloppet. Släng eventuella matrester i soporna innan du spolar av tallriken. Och använd en slasksil som fångar upp mindre matbitar som annars brukar åka ned i avloppet.

SVEFAB:s driftjour – om inget annat hjälper

Skador, fel och avbrott i bostaden tar ingen hänsyn till vilken tid på dygnet det är. SVEFABs driftjour gör en bedömning av ditt ärende om du inte lyckats lösa ditt stopp i vasken, läs mer här om driftjour för fastighetsägare och driftjour för bostadsrättsföreningar.