Byta gruppsäkring själv?

Plötsligt går strömmen och det blir svart. Eller så slutar spisen att fungera hemma. En säkring eller en huvudsäkring har förmodligen gått. Jordfelsbrytaren kan också ha slagit ifrån för att skydda systemet från jordfel i anläggningen och då ge ett personskydd. Nedan beskriver vi hur du gör för att du på ett säkert sätt kan byta gruppsäkring själv:

Börja med att kolla el-centralen i lägenheten; ser allt ut som det ska, alltså att ingen säkring har slagit ifrån så är nästa steg att kontrollera huvudsäkringarna som sitter vid mätaren.

 • Huvudsäkring = 1 eller 3
 • inkommande vid mätaren = 1 eller 3

En gruppsäkring/säkring finns i den boendes egen el-central i hemmet, så tänk på att det är skillnad på huvudsäkring och gruppsäkring eftersom en huvudsäkring inte alltid sitter i din egen bostad. En huvudsäkring kan sitta i

 • lägenhet
 • fastighet
 • el-nish
 • källare
 • el-rum, etc.

Huvudsäkringen sitter vid mätartavlan och om det är huvudsäkringen som har slagit ifrån bör du ta hjälp av en elektriker.

Ifall det rör sig om ett elavbrott är det viktigt att komma ihåg att du behöver kontrollera om det bara har skett i din bostad eller om det är elavbrott i hela närområdet. Ifall det endast är hemma hos dig är det dags att kontrollera dina gruppsäkringar i hemmets egna el-central i elskåpet.

 

Så gör du för att byta huvudsäkring i ditt elskåp

 

 Att byta säkring i elskåpet går relativt fort men det finns en del saker som du behöver tänka på, vilka är:

 1. Hitta din elcentral; oftast placerad i hallen eller i något förrådsutrymme
 2. Hitta den trasiga säkringen. Du känner igen den trasiga proppen på att färgpricken i änden har lossnat. De olika färgprickarna har olika så kallade Ampere och det finns en text där det står hur många ampere det är. Grön färg är 6 ampere, röd färg är 10 ampere och grå färg är 16 ampere.
 3. Inspektera platsen där säkringen sitter. Se till så att det inte är någon flis eller trasig bit kvar.
 4. Koppla ur apparaterna. När du vet vilken säkring som har gått och vilken grupp den tillhör – koppla ur alla apparater från uttagen som tillhör den grupp som säkringen tillhör.
 5. Byt ut den trasiga säkringen. Du kan enbart byta mot samma eller en mindre säkring. Det är endast från 10 ampere till 13 ampere som har samma storlek på bottenpluggen. Har du en större säkring, exempelvis en 16 ampere, kan du ej skruva i den i 10 ampere bottenplatta.
 6. Slå på strömmen. Slå på huvudströmbrytaren igen. 

 

Svefabs jour hjälper dig att byta huvudsäkring

Svefabs driftjour har över 20 års erfarenhet av elfel. Därför kan du alltid ringa oss så gör vi en professionell bedömning av ditt ärende. Vi försöker alltid att åtgärda problemet så snabbt som möjligt. Jouren för bostadsrättsföreningar hittar du här och jouren för fastighetsägare hittar du här.