Rensa avloppet i golvbrunnen

Vi har alla varit där. Vattnet stiger och det blir en liten sjö i duschhörnan. När det är stopp i avloppet i golvbrunnen har oftast hår samlats i vattenlåset tillsammans med balsamrester och hudavlagringar. SVEFAB guidar dig i hur du går tillväga för att rensa golvbrunnen i duschen.

Så rensar du avloppet i duschen

Att rensa avloppet i duschen är inte trevligt, men det är tyvärr nödvändigt. Såhär gör du:

  • Börja med att ta bort brunnslocket. Vissa går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.
  • Lyft upp vattenlåset, som ser ut som en liten hink med ett handtag. Torka bort tvålrester, fett och hår från in- och utsidan och släng i papperskorgen. Rengör med rengöringsmedel och spola sedan rent vattenlåset med duschslangen.
  • När du sätter tillbaka vattenlåset i golvbrunnen är det viktigt att gummipackningen sluter tätt. Annars finns risken att otrevlig lukt tränger upp från avloppsröret.
  • Fyll vattenlåset med nytt vatten och sätt därefter tillbaka brunnslocket.

Har du tvättmaskin i badrummet?

Om du har tvättmaskin i badrummet är det extra viktigt att du är noggrann med att rensa avloppet i golvbrunnen regelbundet. Tygrester och hår som fastnat på kläder kan tillsammans med tvätt- och sköljmedel bilda en kletig sörja som gör att det blir stopp. Kom också ihåg att alltid rensa avloppet efter att du spolat av jordiga stövlar eller tvättat något annat smutsigt.

Kontakta oss om du har frågor.