Frågor & Svar

Om SVEFAB

Vilka tjänster utför vi?

Vi kan hjälpa er med en heltäckande tjänst eller enbart utvalda delar så som: fastighetsskötsel, el-jobb, lokalvård, utemiljö, projektledning, administrativ förvaltning, ekonomisk förvaltning och mycket mer. För att läsa mer om allt vi kan erbjuda klicka här (länk).

Hur anmäler man ett fel i sin bostad/fastighet?

För att göra en felanmälan kan man antingen ringa oss på 020-544 022, mejla till info@svefab.com eller gå in på hemsidan och göra anmälan via denna (länk).

Öppettider

Vi har öppet alla helgfria vardagar mellan kl.07:00-16:00. Utanför ordinarie arbetstid finns vår jour tillgänglig för akuta ärenden, den når ni på telefonnummer 020-544 022.

Var finns vi?

Vår verksamhet är etablerad runt om i Mälardalen. Vårt huvudkontor ligger i Täby och vi har även mindre platskontor runt om i Mälardalen.

Ekonomisk förvaltning

Var hittar jag OCR-nummer på avin?

Som betalningsreferens anger du fakturanumret som står längst upp på din avi.

Vad är en överlåtelseavgift? 

Vid en försäljning och gåva av hela eller delar av bostadsrätten tas en överlåtelseavgift ut som är reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Avgiften ska kompensera bostadsrättsföreningen för de administrativa kostnader som uppstår i samband med en överlåtelse. Denna brukar vara satt till 2,5 procent av prisbasbeloppet. Vanligen betalar den som köper lägenheten avgiften, om det inte uttryckligen står i föreningens stadgar att köparen ska betala avgiften. Avgiften aviseras i samband med att lägenheten tillträds.

Vad är pantsättningsavgift? 

Vid pantsättning av bostadsrätt får det enligt bostadsrättsföreningens stadgar uttas en avgift av bostadsrättsinnehavaren. Avgiften tas ut för nya pantsättningar och omplaceringar av befintliga lån. Pantsättningsavgiften debiteras på nästkommande kvartalsavi. Notera att det är en avgift per lån, därmed kan du få flera pantsättningsavgifter beroende på hur ditt lån är strukturerat. Beloppet skiljer sig åt mellan olika föreningar men det vanligaste är att att pantsättaren betalar en pantsättningsavgift på 1% av gällande prisbasbelopp.

Hyra ut i andrahand

När du önskar hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du alltid inhämta ett godkännande av din hyresvärd/bostadsrättsförening. Det är du som är bostadsrättshavare eller innehavare av förstahandskontraktet som ansvarar för lägenheten, dess skick och betalning av hyra/avgift under uthyrningsperioden. Bostadsrättsföreningar har utifrån sina stadgar i vissa fall rätt att ta ut en avgift med anledning av en andrahandsupplåtelse. För att du ska veta vad som gäller för just din lägenhet hänvisar vi dig till din förenings stadgar.

Vem bestämmer avgiften? 

Styrelsen i din bostadsrättsförening fastställer avgiften så att de sammanlagda avgifterna ger förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomi i föreningen.

När skickas avgifts/- och hyresavier ut?

Avierna skickas som standard ut för ett kalenderkvartal åt gången. Detta görs i mitten av månaden innan respektive kvartal. Detta gäller även för dig som har e-faktura.

Vad ska jag göra om jag saknar avier för att betala avgiften/hyran?

Kontakta SVEFAB så skickar vi nya avier per post, e-post eller e-faktura.

Hur anmäler jag e-faktura och hur fungerar det?

E-faktura anmäler du via din Internetbank. Precis som vid pappersfaktura aviserar vi per kalenderkvartal. E-fakturorna skickas till din Internetbank där du godkänner dem för betalning. En del banker har även en funktion för automatisk betalning av e-faktura. Kontakta din bank för mer information.

Hur anmäler jag autogiro och hur fungerar det?

Autogiro kan du anmäla via din internetbank alternativt genom att fylla i blanketten ”Autogiroanmälan”, kontakta info@svefab.com för att tillhandahålla denna. Blanketten skickar du till:

Svealands Fastighetsteknik AB (SVEFAB)
Box 2903
187 29 Täby

Vi har 3 veckors handläggningstid från att vi mottagit blanketten och skickar ut en bekräftelse så snart autogirot är registrerat. Fram tills dess ber vi er betala in manuellt. Autogirot dras på aviernas förfallodag, vilket är den sista vardagen i månaden.

Varför har inte mitt autogiro dragits?

Autogiro dras på avins förfallodag, vilket är den sista vardagen i månaden. Det görs en täckningskontroll tidigt på betalningsdagens morgon och därför måste det finnas tillräckligt med pengar på kontot redan dagen före förfallodatumet. Saknar du tillräckligt saldo vid kontrollen kommer ingen dragning att ske. Om dragning inte går igenom kommer det ske tre omförsök och saknar du tillräckligt saldo vid samtliga tillfällen så måste avin betalas manuellt. Har pengarna inte dragits trots att du har pengar på kontot ber vi er vända er till er bank.

E-faktura

Om du anmäler dig för E-faktura skickar vi avin för din avgift eller hyra elektroniskt till din internetbank. Det enda du behöver göra är att godkänna betalningen. Logga in på din internetbank för att ansluta dig till E-faktura. På din internetbank söker du upp Svealands Fastighetsteknik AB som mottagare och anger ditt personnummer och namn. Om du ska betala fakturor där någon annan står som fakturamottagare anger du fakturamottagarens personnummer i fältet ”Alternativt personnummer”. Tillvägagångssättet skiljer sig något beroende på vilken bank du har och vi rekommenderar dig att kontakta din bank om du har frågor kring din anmälan. Efter det att du anmält dig till E-faktura kommer det att börja gälla från och med nästa kvartals avisering vilket vanligtvis sker cirka en vecka in i månaderna mars, juni, september och december.

Hur får jag ett lägenhetsutdrag/en mäklarbild?

Kontakta SVEFAB via info@svefab.com.

Hur går jag tillväga om jag vill hyra ut min lägenhet i andra hand?

Du fyller i blanketten ”Ansökan om uthyrning av bostadsrätt i andra hand” och lämnar denna till föreningens styrelse. Föreningens styrelse beslutar sedan om lägenheten får hyras ut i andra hand.

Fastighetsskötsel

Varför skall du anlita en fastighetstekniker?

Att äga en fastighet innebär mycket jobb och det finns oftast inte tid till att fördjupa sig i varje detalj, det skall bara fungera. Med hjälp av en kunnig fastighetstekniker får ni någon som gör regelbundna ronderingar i er fastighet. Fastighetsteknikern kontrollerar vad som behöver göras och ser till att det blir gjort. Händer något mellan besöken kontaktar du vår felanmälan eller jour, så får du snabb hjälp.

Ifall jag vill ha hjälp att byta en blandare, kan jag beställa arbetet hos er?

Ja, bor du i en förening/fastighet som SVEFAB förvaltar så kan vi absolut hjälpa till med detta.
Kontakta oss för tidsbokning och kostnadsförslag.

ROT-avdrag

Om du vill veta hur ROT-avdrag fungerar läs mer på Skatteverkets hemsida genom att klicka här.

Vem skall betala, bostadsrättsföreningen eller den boende?

Alla hantverksarbeten som görs i din bostad skall vanligtvis betalas av bostadsägaren. Information om vad som gäller i just din bostadsrättsförening hittar du i föreningens stadgar.

Vad kan jag göra för att minska energikostnaderna hemma?

Miljötips i köket 

 • Använd vattenkokare i stället för spisen när du kokar vatten. Vid användning av kastrull, sätt på locket.
 • Lämna inte köksfläkten på i onödan.
 • Ha inte kallare än sex plusgrader i kylen och minus 18 grader i frysen. Frosta av regelbundet och dammsug bakom med jämna mellanrum.
 • Håll koll på energiförbrukningen när du köper nya vitvaror och hushållsmaskiner. Välj alltid bästa energiklass.
 • Diska inte under rinnande vatten, använd i stället balja vid handdisk. Fyll alltid maskinen vid maskindisk.

Miljötips i badrummet och tvättrum

 • Ta snabba duschar i stället för att bada i badkar.
 • Byt kranar och duschmunstycke till snålspolande varianter.
 • Kör endast fulla tvättmaskiner. Hoppa över förtvätt och använd sparprogram.
 • Häng upp tvätten och låt den lufttorka i stället för att tumla.
 • Åtgärda läckande kranar och rinnande toalettstolar. Ur en läckande kran rinner cirka 80 liter vatten per dygn.
 • Golvvärme drar mycket energi, ställ den därför på en rimlig temperatur och stäng av den när badrummet inte används.

Miljötips i sovrummet 

 • Du kan ha lägre temperatur i utrymmen där du sover. 18 grader är lagom för sovrummet. Sänk även värmen när du inte är hemma.
 • Dra för rullgardin och/eller persiennen på natten för att behålla värmen i rummet.
 • Släck i rum där ingen vistas för tillfället.

Miljötips i vardagsrummet

 • 20 grader är en lagom rumstemperatur. Sänk värmen när du är borta under en längre period. Genom att sänka din inomhustemperatur sparar du cirka fem procent i energianvändning för varje sänkt grad.
 • Dra ur sladden till telefonladdaren när den inte används. Detta är bra även ur brandsynpunkt.
 • Dra ur sladden till TV och dator när de inte används. Apparater på standby-läge är stora energitjuvar.
 • Infravärme på balkongen slukar energi, använd därför detta sparsamt och endast när ni vistas på balkongen.
 • Möblera energisnålt, inga möbler eller gardiner framför element.
 • Vädra snabbt, gärna med korsdrag.
 • Minska ventilationen på vintern, men stäng inte av den helt.
 • Täta fönster och dörrar där det drar.

Några fler energispartips
 

 • Köp ekologiskt. Har man inte råd att köpa allt ekologiskt så kan man välja ut några varor exempelvis kaffe och bananer som annars är hårt besprutade.
 • Byt glödlampor till LED-lampor och släck i de rum du inte vistas i för tillfället.
 • Tacka nej till småpåsar när du handlar och samla alla inköp i samma påse.
 • Dra ut din batteriladdare, mobilladdare och transformatorer när de inte används eller koppla apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare. Standby-förlusten för en laddare är upp till 50 kWh/per år.